Tomatis metoda

Home »  Tomatis metoda

Dobro čujete ali slušate loše

Sove imaju najrazvijenije čulo sluha! Naučnici koji proučavaju ove ptice kažu da sova može da čuje i kada Sunce izlazi pa ih je zato teško i videti po danu.

Tomatis-metoda-1Da li ste uspeli gore navedeno pažljivo da pročitate? Da? Onda ste uspeli da ne čujete zvukove oko Vas. U stvari, Vi možete da ih čujete ali ne obraćate pažnju na nih.

To je zbog toga što ste sposobni da filtrirate spoljašnje zvukove i skoncetrišete se samo na relevantne zvukove. Ovo je viši nivo kognitivnih sposobnosti koji podrazumeva sposobnost da se upravlja i emocijama.

Kažemo da je slušanje oštećeno kada osoba pogrešno analizira senzornu poruku koju njegovo-njeno uvo primećuje. Npr. ovo je slučaj kada niste u mogućnosti da se fokusirate na govor osobe koja Vam nešto govori iako jasno čujete njen glas. Ova disfunkcija moze biti rezultat mnogih fizioloških i psiholoških problema.

TOMATIS metoda je pedagoška metoda koja pomaže da slušate bolje…ne da čujete bolje!

Vaše uvo stimuliše Vaš mozak

Da li ste znali da Vaš mozak neprestano žudi za novim stimulacujama? Kao i da preko 80% ovih stimulacija dolazi iz uva? Bilo da ste budni ili da spavate, Vaše uvo konstantno bombarduje Vaš mozak stimulusima. Već od četvrtog meseca trudnoće uvo fetusa je prvi potpuno funkcionalni organ. Uvo nije samo prijemnik zvukova već ono i determiniše ravnotežu, ritam i koordinaciju. Pokušajte da zapušite uši dok hodate i uvidećete da ste značajno izgubili ravnotežu. Kada je slušanje aktivirano, auditorni sistem je uznemiren. Ovo uznemiravanje je jak udarac na Vaš personalni razvoj i blagostanje. Funkcionišući na prijemu i integraciji zvuka kroz uvo, Tomatis metoda Vam pomaže da stimulišete mozak efektivnije i da umanjite slušne izazove.

Iznenadite sebe Tomatis metodom

Kada je slušanje prekinuto mozak prestaje da reaguje na one zvukove koje uvo prenosi. Zbog toga je neophodno usmeriti pažnju i pokrenuti aktivnost mozga. Ovo se dešava kada je mozak vrlo osetljiv na iznenadne promene koje ne može da predvidi. Npr. Nećete obraćati pažnju na lavež komšijskog psa pošto svakodnevno laje na Vas, ali kada bi ovaj pas mjauknuo odmah biste registrovali ovu promenu.

Tokom Tomatis faza slušanja, muzika se prenosi iznenadnim promenama tonskog kontrasta, a koji se aktivira promenama boje i intenziteta zvuka. Ovi kontrasti su potpuno neočekivani. Takodje su i bezbolni, a imaju iznenadjujiući efekat na mozak pa usled toga obraćamo više pažnje, što je i prirodna reakcija. Kao rezultat ovih ponavljajućih I neočekivanih kontrasta mozak napreduje u pravcu jasnoće slušanja poboljšavajući sveukupno slušanje. Ovi kontrasti su dizajnirani da unaprede prenos visoko-frekventnih zvukova koji aktiviraju veliki broj senzornih ćelija osetljivih na zvuk. Visoko-frekventni zvukovi imaju snažan stimulišući efekat na uvo i mozak na taj način što pripremaju auditorni sistem i uvo za prijem zvuka veće jasnoće.

Osetite vibracije kroz Tomatis Metodu

Zvuk je vibracija. Ta vibracija se prenosi kroz vazduh (kada putuje kroz uvo) i ovaj prenos se naziva vazdušna vodljivost zvuka. Zvuk se medjutim prenosi i putem kosti; na ovaj način vibracija bolje (brže) putuje kroz kosti našeg tela.
Pokrijte uši i pričajte normalno. Čućete svoj glas čisto zato što glas putuje uglavnom kroz kosti lobanje. Ako govorite malo glasnije možete osetiti vibriranje.
Tokom Tomatis faza slušanja, muzika se porenosi kroz specijalno dizajnirane slušalice (sa integrisanim vibratorom koji naleže na teme glave) koštanom provodljivošću ali i kroz vazduh. Muzika stiže do auditivnog kanala kroz slušalice na oba uva (vazdušna provodljivost) i kroz vibrator ( koštana provodljivost). Vibracije deluje na uzengiju i čekić stimulišući puž i vestibulu. Akcija ovih delova uva stimuliše mozak i njihovim radom se obezbeđuje energija čitavom telu.

Slika tomatis provodljivost + vaydusna: slika 1-,
Slika 2 passage of sound according to Tomatis

Specifična podešavanja omogućuju da se zvuk prvo prenosi preko kostiju lobanje. Kao rezultat auditorni sistem se prirodno priprema da primi zvuk kroz vazdušni kanal. Ovaj dvostruki prenos zvuka ce naučiti mozak da tačno analizira senzornu zvučnu poruku.

Sslike aparta + forbrain